"О квалитету воде у шабачком водоводу" - Др.Сци.Мед Игор Драгићевић

О квалитету воде у шабачком водоводу
Без воде нема живота. Она је драгоцено добро, неопходно у свакој људској делатности.
Европска повеља о води
Водни ресурси
Пре него што се каже било шта о квалитету воде у шабачком водоводу, потребно је нешто рећи о ресурсима воде, који се користе за водоснабдевање. Шабачки водовод, као и сви остали водоводи у Мачванском управном округу користи подземну воду за водоснабдевање. Подземни водозахвати су увек поузданији и сигурнији вид водоснабдевања. Вода коју користи шабачки водовод је у већини бунара природно потпуно хигијенски исправна и не захтева никакву прераду. Генерално посматрано градијент - ток подземних вода пружа се од југозапада према североистоку - ка долини реке Саве.
На подручију Мачве налазе се огромне резерве воде за пиће. Истраживањима је утврђено да се подземне воде Мачве потхрањују водом око 70% из атмосферских падавина, а око 30 % од притицања Дрине и Церских вода, односно годишњи дотицај је 57 милиона м.
Поред ових вода на подручју Мачве постоје минималне вековне резерве подземне воде, статичке, које се процењују на 5,4 милијарде м”, што значи да је укупна годишња резерва подземне воде 5,457 милијарди мо. Управо ове резерве се експлоатишу као вода за пиће у шабачком водоводу.
Та вода се полако креће кроз подземље и полако филтрира природним путем. Подземна вода, коју експоатише шабачки водовод, се природно филтрира око 50 година. Такве природне предности омогућавају одличан квалитет сирове воде, добре органолептичке особине(укус, изглед и мирис) и штите воду од загађења.
Ради се о природном благу кога треба пажљиво користити и сачувати за будуће генерације.

Подели ову вест